Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Bloggers.. μας κουβεντιάζουν..

Θα παραθέσω παρακάτω δύο κείμενα που αφορούν την λειτουργία της ''μπλογκόσφαιρας'' και δεν θα πάρω θέση γιατί απλά το θέμα είναι πολυδιάστατο και αχανές. Η άκρη του νήματος δεν μπορει να βρεθεί εύκολα και πλέον έχω κουραστεί πολύ με την τόση φιλολογική ανάλυση των πάντων. Αν η ανάλυση έφερνε λύσεις δημιουργικές και αποτελεσματκές θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεν το βλέπω να συμβαίνει και έχω κουραστεί να συζητάω. Διαβάστε και τα συμπεράσματα δικά σας.

Ελευθεροτυπία-Χρήστος Ζέρβας: Κανόνες στο χάος της μπλογκόσφαιρας.

Συνολική νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της blogόσφαιρας, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, βάσει των οποίων θα ιδρύονται και θα ελέγχονται, από τη Δικαιοσύνη και όχι μόνο, όλα τα blogs και όλες οι ιστοσελίδες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης προτίθεται, αμέσως μετά το καλοκαίρι, να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες σ' έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, ώστε να ρυθμισθούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι εκκρεμότητες. Οπως πιστεύουν στο υπουργείο, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους «κανόνες του παιχνιδιού» και να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα «κανιβαλισμού» και άλλων παράνομων προσωπικών επιθέσεων μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων.

Βασική προτεραιότητά του δεν είναι να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα της άρσης του απορρήτου, που παραμένει άλυτο, αλλά να δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα ελευθερίας και προστασίας δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο. Ετσι, θέματα που αφορούν την ανωνυμία του blogger, το χώρο από τον οποίον εκπέμπει, το περιεχόμενο των πληροφοριών που διαχειρίζεται, θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη του δημόσιου διαλόγου.

Οπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα της ελεύθερης έκφρασης και της διακίνησης ιδεών μέσω του Διαδικτύου. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει ότι είναι ανεκτό μέσω της ελευθερίας αυτής να θίγονται οι υπολήψεις άλλων ατόμων ή να πλήττεται βάναυσα η προσωπικότητά τους.

Ανοιχτή διαβούλευση
«Είναι μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να πετύχουμε, προκειμένου και τα δικαιώματα των θιγόμενων να εξασφαλίσουμε και την ελευθερία των ιδεών να προστατεύσουμε», φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ο υπουργός. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λίαν συντόμως θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς -οργανώσεις προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Συνήγορος του Πολίτη- νομικοί αλλά και όσο το δυνατόν περισσότεροι bloggers- να πάρουν μέρος σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας πρακτικά και νομικής φύσης μέτρα. Ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί και μέσω Διαδικτύου αλλά και «ζωντανά», με απευθείας προσωπική συζήτηση των συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία στο θέμα, ώστε, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, να κατατεθεί στη Βουλή η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για καθιέρωση ενός συγκεκριμένου, καθαρού και αυστηρού νομικού πλαισίου αναφοράς για όσους αξιοποιούν και εκφράζονται στην blogόσφαιρα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ωστόσο πολλά. Αρκετοί αναρωτιούνται εάν η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία υποκρύπτει κάποια προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού των ανεξάρτητων sites και blogs που κάποιοι θεωρούν «ενοχλητικά». Είναι αληθές ότι οι μηχανισμοί καταστολής αλλά και ακραία κόμματα της ελληνικής Βουλής (ΛΑΟΣ) έχουν επανηλειμμένα επιτεθεί κατά συγκεκριμένων ιστοσελίδων, επικρίνοντας το περιεχόμενό τους και ζητώντας το κλείσμό τους, μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις από τις δικές τους.
Από την άλλη, οι μηχανισμοί δίωξης στην Ε.Ε. έχουν επιβάλει ένα καθολικό πέπλο επιτήρησης των «ύποπτων» κατά την εκίμησή τους sites, φακελώνοντας αυθαίρετα τους πολίτες που τα επισκέπτονται.

Αρση απορρήτου
Από την άλλη, η μεγάλη νομική μάχη για την άρση του απορρήτου των blogs βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι διωκτικές αρχές, επικαλούμενες τις εγκυκλίους του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αλλά και του διαδόχου του, ζητούν από τις εταιρείες-παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ να τους δίδουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και διεχειριστές των ιστοσελίδων, σε βάρος των οποίων πολίτες και πολιτικοί, καταθέτουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή άλλά προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Ωστόσο η ΑΔΑΕ, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επιμένει ότι τα στοιχεία που ζητά η αστυνομία ανήκουν στον πυρήνα της προστατευόμενης από το σύνταγμα αλληλογραφίας και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς να τηρηθεί η συνταγματική και νομική διαδικασία. Για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, απαιτείται να έχει διαπραχθεί κάποιο ρητά αναφερόμενο σοβαρό έγκλημα (το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δεν ανήκει σε αυτά) και να αποφασίσει είτε το συμβούλιο πλημμελειοδικών είτε ο εισαγγελέας εφετών (για λόγους εθνικής ασφάλειας).

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι, εάν δεν τεθούν όροι για τη νόμιμη διευκόλυνση της άρσης του απορρήτου, θα διογκωθούν οι περιπτώσεις των ανώνυμων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

PRESS-GR-Δημήτρης Γιαννακόπουλος:Δουλειά δεν είχε ο διάολος.. τα έβαλε με την μπλογκόσφαιρα.

Διαβάζω στο ρεπορτάζ του Χρήστου Ζέρβα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ότι η κυβέρνηση, σχεδιάζει «συνολική νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της blogόσφαιρας». Και, ότι «πρόκειται για ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, βάσει των οποίων θα ιδρύονται και θα ελέγχονται, από τη Δικαιοσύνη και όχι μόνο, όλα τα blogs και όλες οι ιστοσελίδες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο».


Άρα, η κυβέρνηση της κρίσης αποφάσισε να διασκεδάσει την διευρυνόμενη κοινωνική κρίση και τον ρόλο της σε αυτήν, μεταβάλλοντας την δημόσια συζήτηση. Αντί να...

διαβουλευόμαστε μέσω του διαδικτύου στη βάση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος, της εντιμότητας των κυβερνώντων και της μη-διαπλεκόμενης δημοσιογραφίας, θα ξεκινήσουμε μια τηλεπαραθυροσυζήτηση περί blogging και νομιμότητας! Σαν να μου φαίνεται ότι εκτός όλων των άλλων, η κυβέρνηση αναδεικνύεται σε γκεμπελική μορφή, επικοινωνιακά - αν και γνωρίζω ότι με τον χαρακτηρισμό αυτό προσβάλω την μνήμη του Γερμανού, καθώς τούτη μετέρχεται ταπεινότερων, ξεπερασμένων και ακόμη πιο φτηνιάρικων μεθοδεύσεων. Δουλεία δεν είχε ο διάολος ... τα έβαλε και με την blogόσφαιρα!

Δεν έχω καμία διάθεση να παρασυρθώ σε αυτό το κουβεντολόι. Η blogόσφαιρα δεν θέλει ρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη. Ρύθμιση θέλει η ίδια η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα όργανα της πολιτείας, τα οποία έχουν απολύτως απορυθμιστεί από την τρόικα και την πολιτική κουλτούρα των «υπεύθυνων» ηγεσιών που οδήγησαν την Ελλάδα να ντρέπεται για τον εαυτό της – αντί να ντρέπεται για την ψήφο της. Αυτορύθμιση θέλει και το καθεστώς δημοσιογραφίας στη χώρα μας, το οποίο έχει εξευτελιστεί απολύτως, παραδιδόμενο στην ολοκληρωτική εξουσία δύο-τριών «οικογενειών».

Μη νομίζετε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης που εμφανίζεται έτοιμος αμέσως μετά το καλοκαίρι, να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες σ' έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο για το καθεστώς των blogs, έχει πραγματικά στο νου του να γελοιοποιηθεί όπως οι Βενιζέλος και Ρουσόπουλος με τα περί «βασικού μετόχου»! Όχι, ο άνθρωπος είναι (σχετικά)δημοκράτης και πολιτικά έξυπνος και δεν θα έκανε ποτέ τέτοια γκάφα. Να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στο διαδίκτυο προσπαθεί ο φουκαράς και τίποτε περισσότερο.

Μια και ετοιμάζει διπλές κάλπες το φθινόπωρο, όσο πιο αργά εισέλθει η κοινωνία σε αυτή την εκλογική συζήτηση και προεκλογική διαδικασία, τόσο το καλύτερο για το καθεστώς που υπηρετεί η κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς του! Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η φημολογία που διακινεί υπογείως η κυβέρνηση περί σημειολογικά κρίσιμου ανασχηματισμού την 3η Σεπτεμβρίου. Δεν λέω ότι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν ανασχηματισμό. Ισχυρίζομαι ότι δεν έχει καμία πρακτική σημασία καθώς η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές, ώστε να μην επωμιστεί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα της κρίσης. Άλλωστε, και περί αυτού ο κ. Καστανίδης φρόντισε να μας προϊδεάσει!

Τώρα, ως προς τις συμπεριφορές στη blogόσφαιρα, που μια χαρά ρυθμίζονται τυπικά στο πλαίσιο της υφιστάμενες ελληνικής έννομης τάξης και του διεθνούς δικαίου, ας ενδιαφερθούμε και οι bloggers λίγο περισσότερο. Ήθος και μυαλό χρειάζονται από όλους μας και όχι επιπρόσθετοι νόμοι. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε σοβαρότεροι, λιγότερο χυδαίοι και ακόμη λιγότερο πολιτικάντηδες και πρόστυχοι. Αυτά όμως δεν μορεί να τα επιβάλει κανείς νόμος, παρά μόνον μια φιλελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση. Αυτό είναι το ζήτημα για την blogόσφαιρα σήμερα. Θέλει αρετή και τόλμη η ριμάδα η ελευθερία. Θέλει και τους «επώνυμους», θέλει και τους «ανώνυμους», θέλει και τους «αλητήριους» και τους «αθλίους» αποκλεισμένους από το καθεστώς. Οι καραγκιόζηδες δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητοι, ούτε τα ανθρωπάκια που διακινούν την φτήνια, την δική τους και των αφεντικών τους. Όμως κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τον αποκλεισμό τους. Άσε και αυτούς να κάνουν αυτό που μάθανε να πράττουν. Μέσα στη θάλασσα και το πιο τρομερό δηλητήριο διαλύεται ή τέλος πάντων παύει να απειλεί θανάσιμα τους …λουόμενους (στο διαδίκτυο)! Εγώ πάω για μπάνιο. Να, δεν φοβάμαι!

Αυτά είναι.. το τι μέλλει γενέσθαι..θα το δούμε.

(Οι τίτλοι των άρθρων είναι και σύνδεσμοι για τις αρχικές δημοσιεύσεις.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

''Μαντινάδα είναι η κραυγή που αφήνει μια ψυχή αρρενωπή, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη: Η Κρητική Ψυχή. '' ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

΄Ο,τι γραφτεί μες την ψυχή, καλό - κακό, δε σβήνει και έχει το χέρι του γραφιά, για πάντα, την ευθύνη... Μήτσος Σταυρακάκης Βάλε νερό στ΄τσι χούφτες σου κι όσο θα δεις να μείνει είναι οι χαρές που αλάργω σου εδά η ζωή μου δίνει. Ποτέ μην πάρεις δανεικά φτερά για να πετάξεις, με τα δικά σου να πετάς κι όποτε, κι όπου φτασεις... Αν βρω τ΄αθάνατο νερό δεν πίνω κι ας πεθάνω άμα δε βρεις να πιεις και συ ήντα θα ζω να κάνω... Στην αγκαλιά μου έζησες το κάθε όνειρο σου και ΄καμα ένα και πονώ που το κρατείς δικό σου... Πάντοτε σβήνει ένα κερί στον άνεμο αφημένο κι ευθύνη έχει απού ΄πρεπε να το κρατά αναμμένο... Φτερούγες κάνει η σκέψη μου κι απάνω σου τσ΄απλώνει, να σου σκεπάζει το κορμί, φως μου, να μην κρυώνει... Σπόρους του γιασεμιού θα βρω στη σκέψη να φυτέψω, να κάμω γλάστρα την καρδιά λουλούδι να σου μπέψω. Αφού δεν είναι δυνατό κοντά σου να σιμώσω, ενός ονείρου θα΄κλουθώ, να΄ρθω να σ΄αναταμώσω. Ήθελα να΄μαι θάλασσα και συ από πάνω

Στίχοι ποιημάτων - τραγουδιών

Πάτησα την πέτρα που πάτησες Κάθισα στην πέτρα που κάθησες Ήπια νερό από την πηγή που ήπιες Κι όμως δε σε χόρτασα Στη δυστυχία ευτυχής Στη λάμψη της σελήνης τ΄απόβραδο έσβηνε το φως στην καινούρια μέρα που κανείς δεν ξέρει τι θα μας φέρει. Ποιος άραγε μπορεί να μας το πει αυτό; Γι΄αυτό προς τα πίσω ποτέ μην κοιτάζεις, ό,τι έγινε λέγε έχει καλώς, κοίταζε μπροστά και προχώρα και μέχρι αύριο έχει ο Θεός. Εξάλλου, τίποτα συ δεν μπορείς ν΄αλλάξεις. Κάποιος άλλος τα κανονίζει όλ΄αυτά. Σου γράφει, σου σβήνει, σου τα δίνει όλα ή τα πάντα σου παίρνει σε λίγα λεπτά. Γι΄αυτό μην ψάχνεις να βρεις εξηγήσεις, δεν υπάρχει εδώ λογική. Μόνο πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σ΄αυτήν την πλάση, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί, που πιο δυστυχείς από σένα είναι κι αν τους γνωρίσεις, τρομάζεις. Και τότε "Μες στη Δυστυχία σου αισθάνεσαι Ευτυχής". Περιέχονται στο βιβλίο ποιημάτων ΄΄Η Σιωπή του Λόγου΄΄ του Βαγγέλη Κιαγιαδάκη (Φτερόλακα). Ρέθυμνο, 2004. Πέτρα ο Λόγος Πολλές φορές σκληρός σαν πέτρα, ανελέ

Καλήν εσπέραν άρχοντες...

«Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θείαν γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός γεννιέται σήμερον εν Βηθλεέμ την πόλη, Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ’ η φύσις όλη, Κυρά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα Απού τον έχεις τον υγιό, τον μοσχοκανακάρη. Λούζεις τον και χτενίζεις τον και στο σκολειό τον πέμπεις Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ’ ένα χρυσό βεργάλι Και η κυρά δασκάλισσα με το μαργαριτάρι. Είπαμε δα για την κερά, ας πούμε για τη Βάγια. Άψε Βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι Και κάτσε και ντουχιούντηζε ήντα θα μας εβγάλεις Γι απάκι, για λουκάνικο, για χοιρινό κομμάτι Κι από τον πύρο του βουτσού να πιούμε μια γιομάτη Κι από την μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι Κι από το πιθαράκι σου ένα κουρούπι λάδι Κι αν είναι κι απο πλιάτερο, βαστούμε και τ’ ασκάκι Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα Και φέρε και γλυκό κρασί να πιούν τα παλληκάρια Κι αν είναι με το θέλημα, άσπρη μου περιστέρα, Ανοίξετε την πόρτα σας, να πούμε καλησπέρα Κι ακόμα δεν τον