Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Πανευφήμια'' - ''Μπαλαντίνεια'' και λοιπές εκδηλώσεις Πολιστικών Συλλόγων και Φορέων στην περιοχή του Δήμου Κολυμβαρίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου-Κρύας Βρύσης
΄΄Παναγία η Πανεύφημος΄΄:

''Πανευφήμια 2008''

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΩΝ:


13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 - ημέρα Κυριακή ώρα 7:00 μ.μ
Ενημέρωση και Συζήτηση με Γεωπόνους, με θέματα σχετικά με τις σημερινές καλλιέργειες, ελιάς και αμπέλου και την Βιοκαλλιέργεια (τοποθεσία Πηγάδι του Μουλά).
Οι γεωπόνοι που θα συμμετέχουν είναι οι: κ. Γιώργος Μποτωνάκης (ΔΗΩ), κ. Φωτεινή Σαμιώτη (ΒΙΟΕΛΛΑΣ), κ. Κώστας Νικηφοράκης (Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων) και ο κ. Σπύρος Λιονάκης (Καθηγητής Δενδροκομίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 - ημέρα Παρασκευή ώρα 8:30 μ.μ.
Κρητική Βραδιά με τους Μάρκο Ρενιέρη, Γιάννη Πολυχρονάκη και το συγκροτημά τους , στην πλατεία του χωριού. Συμμετέχουν: Χορευτικός Σύλλογος ''Η Κίσαμος'' της κ. Άλκηστις Ξηρουχάκη με χορούς και ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων του κ. Γιάννη Αγιασμενάκη με τραγούδι. Ώρα Έναρξης 09:00 μ.μ.
ΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 15 € (με πλήρες μενού)

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 - ημέρα Παρασκευή ώρα 6:00 μ.μ
Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμφιλοχίου στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας του Εσπερινού, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα (στην πλατεία του χωριού).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 - ημέρα Τετάρτη ώρα 8:00 μ.μ.
Θέατρο Σκιών με το Νίκο Μπλαζάκη, στην πλατεία του χωριού.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Από το ενημερωτικό έντυπο του Πολιτιστικού Συλλόγου:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Το χωριό μας, βρίσκεται 14 χλμ. νότια από το Κολυμβάρι και αριθμεί 150 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η θέση του, ως παλιά έδρα δήμου που εκτείνονταν από τα Παλιά Ρούματα έως και όλον τον σημερινό Δήμο Μυθήμνης, δείχνει την ιστορικότητα του. Η ονομασία του προήλθε από παλαιότερο ναό που υπήρχε και ήταν αφιερωμένος στην ΄΄Παναγία την Πανεύφημο΄΄. Μετέπειτα το χωριό ονομάστηκε Πανέφημος και κατόπιν Πανέθημος.
Τα πλατάνια σε σχήμα σταυρού στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία, όσο και οι τέσσερις εκκλησίες γύρω από το χωριό που έγιναν για να αποφύγουν ασθένειες κατά τον 18ο-19ο αιώνα, δίνουν την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά στους νεότερους να συνεχίσουμε την ΄΄πάντα καλή φήμη΄΄ που οι παλιοί φρόντισαν να έχει το χωριό μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ο πολιτιστικός σύλλογος Πανεθήμου ΄΄Παναγία η Πανεύφημος΄΄ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 από ανθρώπους, που σκοπό είχαν την προβολή του χωριού μας μέσα από μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει και το καταστατικό μας. Το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν ασχοληθεί με την προβολή του φυσικού κάλους, της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του χωριού μας.
Σαν φορέας διατήρησης και ανάδειξης στοιχείων πολιτισμού, προσπαθούμε, με την ονομασία των εκδηλώσεων μας ‘’ΠΑΝΕΥΦΗΜΙΑ’’, να αναβιώσουμε το όνομα αυτό του χωριού μας, με στόχο να το γνωρίσουν οι επόμενες γενιές και έτσι παρόλο που έχει αλλοιωθεί, να μην εξαφανιστεί στο πέρασμα των χρόνων.

Πηγή στοιχείων: Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου

( http://panethimitis.blogspot.com/ )
__________________________

Πολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών:

Μπαλαντίνεια - Γιορτή Αλόγου,

Συνάντηση Γιοργαλίδικων Αλόγων

2 - 3 Αυγούστου 2008 στα Δελιανά.

( Υποβολή Αιτημάτων συμμετοχής από Συλλόγους Αλόγων και μεμονωμένους ιδιοκτήτες Αλόγων μέχρι 25/07/2008 στο τηλέφωνο 6973639575 )


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών διοργανώνει για 2η φορά τα ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΕΙΑ.

Η ονομασία των εκδηλώσεων προέρχεται από το όνομα του Αρχηγού της Ιππικής Φάλλαγγας Κισάμου, Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνου, ο οποίος γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1876 στον Πρόδρομο Δελιανών και πέθανε στις 18 Αυγούστου 1962. Ήταν το τρίτο από τα δέκα παιδιά του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων (1866-1898) Καπετάν Στυλιανού Μπαλαντίνου. Ο Εμμανουήλ Μπαλαντίνος διετέλεσε Βουλευτής στην Κρητική Βουλή και υπήρξε, μαζί με άλλους Κρητικούς, ελευθερωτής του Μετσόβου Ηπείρου το 1912-1913. Μέχρι τα βαθειά του γεράματα ήταν πάντα άψογος στο ντύσιμο του, όλοι θαύμαζαν την περίφημη κορμοστασιά του, ενώ έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα. Γι΄αυτό το λόγο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει συνδυάσει το 2ήμερο των εκδηλώσεων που έχουν το όνομα του, με την φιλοξενία στο χωριό Γιοργαλίδικων Αλόγων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

2/8/2008:

10:30 Άφιξη Αλόγων και καταγραφή.

17:00 Περίπατος Αλόγων εντός του χωριού & γνωριμία με τα άλογα.

18:30 Επιμνημόσυνη Δέηση πεσόντων, Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εμμ. Μπαλαντίνου, Καλωσόρισμα, Χαιρετισμοί, Ομιλίες

21:00 Κρητική Βραδιά με το μουσικό συγκρότητμα του Λευτέρη Κουμή και το χορευτικό συγκρότητα του Γιάννη Κουμή.





Κυριακή 03/8/2008

10:30 Εκκίνηση από τα Δελιανά για τη διάβαση του πάνέμορφου φαραγγιού Δελιανών προς Μεσαύλια.

12:00 Ευλογία αλόγων στο εξωκλήσι του Αγίου Φωτίου Δελιανών

13:00 Παρουσίαση αλόγων στα Δελιανά και απονομή αναμνηστικών από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών. Κέρασμα στους καλεσμένους.


(Οι φωτογραφίες είναι από τα περσινά Μπαλαντίνεια.)

Πηγή στοιχείων: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών

________________________________

Εκδηλώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων στην περιοχή του Δήμου Κολυμβαρίου:

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008, στο Ροδωπού: Γιορτή Πιλαφιού - Νίκος Ζωϊδάκης

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008, στον Άγιο Αντώνιο: Κρητική Βραδιά

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008 στη Σπηλιά: Κρητική Βραδιά

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2007 στην Πανέθημο: ΄΄Πανευφήμια 2008΄΄ Κρητική Βραδιά με το Μάρκο Ρενιέρη και τον Γιάννη Πολυχρονάκη. Συμμετέχουν ο χορευτικός σύλλογος ''Η Κίσαμος'' της κ. Άλκηστις Ξηρουχάκη με χορούς και ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων του κ. Γιάννη Αγιασμενάκη με τραγούδι. Ώρα Έναρξης: 09:00 μ.μ.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008 στη Δρακώνα: Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008 στη Μαραθοκεφάλα: Κρητική Βραδιά

Τετάρτη 30 Ιουλίου στη Δρακώνα: Συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008 στη Μαραθοκεφάλα - Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης: Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη, διοργάνωση από Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - ''Χωριά με Φώτα ανοιχτά'' (http://www.pyxida.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2517 )

Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Αυγούστου στα Δελιανά: ΄΄Μπαλαντίνεια΄΄ - Γιορτή Αλόγου, Συνάντηση Γιοργαλίδικων Αλόγων, Κρητική Βραδιά (Σάββατο 2 Αυγούστου 2008) με τον Λευτέρη Κουμή ενώ θα χορέψει το συγκρότημα του Γιάννη Κουμή.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008 στη Δρακώνα: Συναυλία με τους Βασίλη Σκουλά, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μιλτιάδη Πσχαλίδη.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008 Ποδοσφαιρική Ομάδα ΄΄ΣΠΑΘΑ΄΄: Λιμάνι Κολυμβαρίου - Γιορτή Ψαριού, Κρητική Βραδιά με τον Νίκο Γωνιανάκη.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 στην Πανέθημο: Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πανέθημο, στις 06:00΄μ.μ. Μετά το πέρας του Εσπερινού συζήτηση για διάφορα θέματα, θεολογικά και μη, παρουσία του Σεβασμιότατου, στην πλατεία του χωριού.

Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Αυγούστου 2008 στις Βούβες: Γιορτή Κρασιού (Κρητική Βραδιά με τον Νίκο Ζωϊδάκη στις 8 Αυγούστου και Λαϊκή Βραδιά στις 9 Αυγούστου)

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008 στα Πλακάλωνα: Κρητική Βραδιά

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008 στη Μαραθοκεφάλα - Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης: Συναυλία με τον Γιώργη Ξυλούρη, διοργάνωση από Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - ΄΄Χωριά με Φώτα ανοιxτά'' (http://www.pyxida.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2518 ).

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008 στη Δρακώνα: Κρητική Βραδιά - Χορευτικό Συγκρότημα ΜΠΑΣΑΚΗ με καλεσμένους από Ηλεία και Λάρισα

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008 στα Αφράτα: Γιορτή Μελιού - Κρητική Βραδιά

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008 στην Πανέθημο: Θέατρο Σκιών με το Νίκο Μπλαζάκη. Ώρα Έναρξης 08:00΄μ.μ. στην πλατεία του χωριού, είσοδος ελεύθερη.

Πηγή στοιχείων: Δήμος Κολυμβαρίου

________________________________

Δράσεις στο Μουσείο

6-17 Αυγούστου 2008

Μουσείο Αλιείας, Κολυμβάρι

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://www.pyxida.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2519

Σημείωση : Τυχόν αλλαγές ημερομηνιών, προσθήκη και άλλων εκδηλώσεων καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για τις παραπάνω εκδηλώσεις θα μπορείτε να βλέπετε από αυτή την ανάρτηση η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

''Μαντινάδα είναι η κραυγή που αφήνει μια ψυχή αρρενωπή, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη: Η Κρητική Ψυχή. '' ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

΄Ο,τι γραφτεί μες την ψυχή, καλό - κακό, δε σβήνει και έχει το χέρι του γραφιά, για πάντα, την ευθύνη... Μήτσος Σταυρακάκης Βάλε νερό στ΄τσι χούφτες σου κι όσο θα δεις να μείνει είναι οι χαρές που αλάργω σου εδά η ζωή μου δίνει. Ποτέ μην πάρεις δανεικά φτερά για να πετάξεις, με τα δικά σου να πετάς κι όποτε, κι όπου φτασεις... Αν βρω τ΄αθάνατο νερό δεν πίνω κι ας πεθάνω άμα δε βρεις να πιεις και συ ήντα θα ζω να κάνω... Στην αγκαλιά μου έζησες το κάθε όνειρο σου και ΄καμα ένα και πονώ που το κρατείς δικό σου... Πάντοτε σβήνει ένα κερί στον άνεμο αφημένο κι ευθύνη έχει απού ΄πρεπε να το κρατά αναμμένο... Φτερούγες κάνει η σκέψη μου κι απάνω σου τσ΄απλώνει, να σου σκεπάζει το κορμί, φως μου, να μην κρυώνει... Σπόρους του γιασεμιού θα βρω στη σκέψη να φυτέψω, να κάμω γλάστρα την καρδιά λουλούδι να σου μπέψω. Αφού δεν είναι δυνατό κοντά σου να σιμώσω, ενός ονείρου θα΄κλουθώ, να΄ρθω να σ΄αναταμώσω. Ήθελα να΄μαι θάλασσα και συ από πάνω

Στίχοι ποιημάτων - τραγουδιών

Πάτησα την πέτρα που πάτησες Κάθισα στην πέτρα που κάθησες Ήπια νερό από την πηγή που ήπιες Κι όμως δε σε χόρτασα Στη δυστυχία ευτυχής Στη λάμψη της σελήνης τ΄απόβραδο έσβηνε το φως στην καινούρια μέρα που κανείς δεν ξέρει τι θα μας φέρει. Ποιος άραγε μπορεί να μας το πει αυτό; Γι΄αυτό προς τα πίσω ποτέ μην κοιτάζεις, ό,τι έγινε λέγε έχει καλώς, κοίταζε μπροστά και προχώρα και μέχρι αύριο έχει ο Θεός. Εξάλλου, τίποτα συ δεν μπορείς ν΄αλλάξεις. Κάποιος άλλος τα κανονίζει όλ΄αυτά. Σου γράφει, σου σβήνει, σου τα δίνει όλα ή τα πάντα σου παίρνει σε λίγα λεπτά. Γι΄αυτό μην ψάχνεις να βρεις εξηγήσεις, δεν υπάρχει εδώ λογική. Μόνο πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σ΄αυτήν την πλάση, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί, που πιο δυστυχείς από σένα είναι κι αν τους γνωρίσεις, τρομάζεις. Και τότε "Μες στη Δυστυχία σου αισθάνεσαι Ευτυχής". Περιέχονται στο βιβλίο ποιημάτων ΄΄Η Σιωπή του Λόγου΄΄ του Βαγγέλη Κιαγιαδάκη (Φτερόλακα). Ρέθυμνο, 2004. Πέτρα ο Λόγος Πολλές φορές σκληρός σαν πέτρα, ανελέ

Καλήν εσπέραν άρχοντες...

«Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θείαν γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός γεννιέται σήμερον εν Βηθλεέμ την πόλη, Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ’ η φύσις όλη, Κυρά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα Απού τον έχεις τον υγιό, τον μοσχοκανακάρη. Λούζεις τον και χτενίζεις τον και στο σκολειό τον πέμπεις Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ’ ένα χρυσό βεργάλι Και η κυρά δασκάλισσα με το μαργαριτάρι. Είπαμε δα για την κερά, ας πούμε για τη Βάγια. Άψε Βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι Και κάτσε και ντουχιούντηζε ήντα θα μας εβγάλεις Γι απάκι, για λουκάνικο, για χοιρινό κομμάτι Κι από τον πύρο του βουτσού να πιούμε μια γιομάτη Κι από την μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι Κι από το πιθαράκι σου ένα κουρούπι λάδι Κι αν είναι κι απο πλιάτερο, βαστούμε και τ’ ασκάκι Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα Και φέρε και γλυκό κρασί να πιούν τα παλληκάρια Κι αν είναι με το θέλημα, άσπρη μου περιστέρα, Ανοίξετε την πόρτα σας, να πούμε καλησπέρα Κι ακόμα δεν τον